Kookcoaching

IMG-20160416-WA0001MikaDoe geeft kookcoaching aan kinderen met een beperking. Dit kan door middel van individuele begeleiding of in een klein groepje in de kookstudio van MikaDoe.

 

Waarom is koken leuk?

Voor veel kinderen is het lastig om een geschikte vorm van begeleiding te vinden waarbij ze aan hun doelen kunnen werken. Bij MikaDoe wordt koken als methode ingezet om dit te bereiken. Koken spreekt vaak tot de verbeelding van kinderen. Het is leuk om te doen en aan het einde is het resultaat gelijk zichtbaar, een lekker gerecht! Het gebruik van allerlei keukenapparaten maakt het koken extra interessant. Tijdens het koken worden er veel succeservaringen opgedaan, en als er vervolgens thuis geproefd wordt zie je altijd hele blije trotse chefjes.

 

Op wat voor manier wordt er gekookt?

Koken is een bezigheid met veel structuur. Kinderen met een beperking zijn vaak gebaat bij activiteiten met duidelijke regels. Door de voorspelbaarheid hiervan wordt het proberen van iets nieuws een stukje toegankelijker. En van nieuwe dingen proberen krijg je weer zelfvertrouwen, waardoor je steeds zelfstandiger en zelfredzamer in het koken wordt. In de keuken van MikaDoe wordt daarom op een gestructureerde en duidelijke manier gekookt.

Zo zijn de recepten waarmee gekookt wordt duidelijk en worden ze ondersteund met visuele communicatie. De kookruimte is rustig ingericht zodat er zo min mogelijk prikkels zijn, die het koken in de weg staan. Er wordt gewerkt met een schema met het kookprogramma van die dag erop, zodat duidelijk is wat er die dag gaat gebeuren. Aan het begin van iedere kooksessie worden alle ingredienten aan de hand van het recept bij elkaar gezocht en afgewogen, we maken onze eigen ¨mise en place¨. Ieder kind heeft zijn eigen schaaltjes waarin dit allemaal klaar gezet wordt. Tijdens het koken wordt er vaak gewerkt met een timer, die aangeeft hoe lang iedere kookhandeling ongeveer gaat duren.

Door deze toepassingen wordt het gestructureerde karakter van het koken nog meer benadrukt en daardoor toegankelijker voor deze kinderen.

IMG_20160415_170520

Koken en bakken op maat!

In de keuken van MikaDoe wordt er voor ieder kind een kookmapje gemaakt waar de persoonlijke doelen van het kind in staan. We gebruiken koken als methode om die doelen te bereiken. Die kunnen op het vlak liggen van zelfredzaamheid, sociale ontwikkeling en plannen en organiseren. Soms wil een kind heel graag een bepaald gerecht leren koken of juist zoveel mogelijk keukenapparaten uitproberen, het kan allemaal in de keuken van MikaDoe! Naast de recepten kaarten met visuele ondersteuning worden er ook techniek kaarten gebruikt voor het leren omgaan met allerlei verschillen apparaten. Aan het einde van de kookbegeleiding moet het gerecht natuurlijk ook mee naar huis worden genomen om te proeven. Wil uw kind ook graag leren koken in de kookstudio van MikaDoe neem dan vrijblijvend contact op!